söndag 12 september 2010

Matlagningen 11/9

Vid 10-tiden på lördagsförmiddagen samlades de som skulle laga mat för avstämning. Sedan handlade några råvaror medan andra hämtade vatten och gjorde upp eld. När alla var samlade igen fördelades rätterna som skulle tillagas mellan deltagarna. På menyn stod vinkokt kyckling, beska bönor, senapskål, kolgrillade majrovor, ost- och spenatravioli och äppelkompott.

På bilden nedan krossar Lotta mandel till mandelmjölk, Carina delar lök, Kerstin påbörjar degen till raviolin och Kennet tar sig an kycklingen.

En närmare titt på raviolidegen. Det var inte helt lätt att få en smidig och bra deg utan något recept med angivna mängder. Den här degen innehåller nån liter dinkelmjöl, 4 äggulor och vatten.
Kycklingen har åkt ner i grytan tillsammans med rödlök och vin. Eftersom kycklingen behövde mycket omsorg stannade Kennet vid elden en stor del av matlagningstiden.
En bild på hemgjord senap till vår senapskål. Senapen är gjord av Carina som efter idogt bankande fick ihop en söt-stark blandning av 3delar senapsfrön och en del honung.
Lotta tog sig an förberedelserna av de beska bönorna. Här nedan ser ni bönorna som väntar på att få komma ner i grytan. Beska bönor är gröna bönor kokta i öl och brödsmulor och smaksatta med lite kummin och svartpeppar.
Efter att mandelmjölken stått och dragit i dryga timmen var det dags att börja tillaga efterrätten. Det hackades äpplen som koktes i mandelmjölk och socker och sedan smaksattes med kanel, nejlikor och saffran.
En bild på huvudrätten. Den kanske inte är den mest färgstarka, men den var väldigt smakrik. Det var verkligen god mat som passat på vilken bankett som helst!
Carina skalar en grillad majrova. Jag kan hålla med om att den ser lite ut som en kolbit, men jag kan intyga att det inte var något fel på smaken. Efter man skalat bort det brända skalet fanns det en mycket sött och gott fruktkött inuti.
Lotta och Carina förser sig av maten.
För er som är nyfikna på recepten kan jag berätta att man kan få dem via mail på torsheim@ukl.se

Inga kommentarer: