fredag 8 november 2013

Historisk matlagning i Kävlinge

På måndagen, den hl.Simon ivrarens dag MMXIII (28 oktober 2013), höll Torsheim en kurs i matlagning efter historiska recept från medeltiden och renässansen på Arvidsborgen i Kävlinge. Trots ovädret kom ett antal modiga torsheimare för att gemensamt laga mat som sedan förtärdes i festlig atmosfär med musik och dans.

Vaara högärade, högförfarne oc höglärde ioculatores et instructores artis coqvinariae, Mikuláš bohemicus oc Thomas belgicus, lagade föliande smaskigheter medh oss:

Förrätter:
  • Mjölksoppa med lök, gammaldags folklig recept från Frankrike
  • Crespes efter "Le Ménagier de Paris", 1393.
Huvudrätter:
  • Linsgryta med ost efter "Liber de Coquina", ca.1304-1314
  • Kyckling med äpplesås efter "Kochbuch der Sabina Welserin", 1553
Efterrätter:
  • Creme bastarde efter "Livre fort excellent de cuisinne", 1542
  • sviskon, valnötter
Dryckor:
  • Ypocras i tre olika versioner, den äldsta efter "Le Ménagier de Paris", 1393.
  • Clairet  efter "Viandier de Taillevent" (1200-talet med många senare avskrifter)

Inga kommentarer: