lördag 22 oktober 2011

Mejdältijdaa balaaoderr å strengleikar

Från 13-16 oktober infann sig allahanda balladsångare och strängknäppare med sina harpor, lyror, psalterier och andra instrument i Broby Gamle Skole på Midtsjælland i Danmark, för att sjunga, spela, balladdansa, berätta och lyssna tillsammans.



Erik Axel Wessberg började träffen med ett föredrag om vikingetidens lyra. Det fanns dansk balladdans med Balladegruppen Falsterpiben och svensk balladdans med Marie Länne Persson, norska ballader från Telemark på harpa och luta med Mari & Harald Foss, ballader och sånger från Finland med Helka Ermala på harpa, nybörjarkurser i spel på harpa, lyra, kantele och psalmodikon. Thor Ewing och Anne Marie Summers bortförde oss i poesi och musik ur den anglosaxarnas och vikingarnas tid, Maja Marcussen berättade om och spelade hovmusiken från det norska hovet mellan 1200-1340, Blekings Harpor berättade, spelade och sjöng om unionsdrottningen Margareta Valdemarsdotter, Bára Grímsdóttir och Chris Foster förtrollade oss med Islands tvísöngur, rímur & sagnadans. Och mycket, mycket mer!

Tack till Nordiska Kulturfonden, som möjliggjorde detta med sitt bidrag, och tack alla Torsheimare som var med och hjälpte på denna underbara helgen i Danmark!

Inga kommentarer: