måndag 5 september 2011

Bilder från Uppåkradagen

En höstlik söndag samlades vi vid Uppårkautgrävningen för att höra på musik och föredrag. Dagen invigdes med en gudtjänst där bland annat vår egen Carina (sedd i rött) spelade.

Därefter styrde vi kosan mot själva utgrävningsplasten där vi fick höra ett kort föredrag om vad man hittat i år och olika teorier kring detta. Sedan gav det möjlighet att ställa frågor till guiden. Vi fick bland annat höra om kulthuset som stått i Uppåkra för ungefär 1000 år sedan och fynden kring detta.
När vi tittat färdigt på den stora utgrävningsplatsen gick vi bort till en gravhög som man öppnat upp. Därefter upplöstes guidningsgruppen och vi valde att gå in i stugan där utställningen var. Eftersom många av fynden var för nya fanns det trist nog inte på plats utan togs om hand av en konservator. Det fanns dock många bilder av föremålen att beskåda.
På två av väggarna hade man gjort en tidslinje över vad man vet har hänt med platsen. Det var ganska intressant att se hur en och samma ytan kunde gå från "kulturhuvudstad" till jordbrukssamhälle till åker som det är idag.
Dagen avslutades med lite fika som trotts vädret avnjöts utomhus innan det var dags att bege sig hemåt.

Inga kommentarer: