måndag 30 maj 2011

Utflykt till köpenhamn del 3

Sedan gick vi i samlad trupp till Nationalmuseum där vi fick en guidad tur. Utställningen olika rum var indelade efter teman. Varje tidsperiod hade minst en monter med kyrkliga, en med 'vanligt folkets' och en med 'det fina folkets' saker.

I det första rummet var det fokus på kristnandet av Danmark. Föremålen talade sitt tydliga språk om att det var en övergångsperiod. Det fanns amuletter som både var torshammare och kors. En annan lustig sak var relikskrinet nedan i formen av ett vikingatida hur med drakar på taket. Drakhuvudet som står till vänster i bild har suttit på ett större relikskrin.
För de som gillar att delta våra matlagningskurser fanns det många fina vardagsföremål. Nedan finns en bild på några keramikkärl som kunde ställas i elden för uppvärmning. Det fanns även flera exempel på grytor, rivjärn m.m.
Ett rum som var svårt att slita sig ifrån var det är kläderna fanns. Klädfantasterna stod länge och väl och inspekterade snitt och sömmar innan vi kunde gå vidare.
Det fanns även en hel del montrar med smycken av olika slag; ringar, broscher, spännen och annat som gör dräkten lite "blingigare".
Slutligen vill jag tacka Helle för en väldigt trevlig dag och att vi hoppas på fler gemensamma äventyr!

Inga kommentarer: